* Pe pieţele buzoiene au fost frecvente cazurile când preţurile acestor produse au fost mai mari decât cele din marile oraşe
Produsele alimentare s-au clasat pe primul loc în topul scumpirilor înregistrate în 2012, consumatorii fiind nevoiţi să scoată mai mulţi bani din portofele pentru multe dintre alimentele de bază.
Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), dintre acestea cartofii, fasolea boabe şi ouăle s-au scumpit cel mai mult anul trecut, cu 32,41%, 24,72% şi respectiv cu 22,12%, comparativ cu anul 2011, iar preţul legumelor şi conservelor din legume a crescut cu 20,02%. Un salt cu adevărat spectaculos s-a înregistrat înainte de sărbătorile de iarnă, când preţul cartofilor s-a majorat cu 6,53%, în luna decembrie 2012, faţă de noiembrie, legumele şi conservele din legume cu 5,35%, ouăle cu 4,85%, în timp ce citricele şi alte fructe meridionale s-au ieftinit cu 5%, iar preţul fructelor şi conservelor din fructe s-a diminuat cu 2,11%. Potrivit datelor statistice, în 2012 s-au mai scumpit semnificativ fructele cu 14,33%, uleiul comestibil - 12,98%, mălaiul cu 9,71%, carnea de porc şi de pasăre cu 5,91%, respectiv cu 5,74%.
În ceea ce priveşte preţurile produselor nealimentare, care au crescut anul trecut cu 4,48%, cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la energie electrică cu 13,02%, tutun şi ţigări - 5,80%, gaze naturale - 5,23% şi combustibili - 5,14%. În decembrie 2012, energia electrică s-a scumpit cu 7,25%, în timp ce autoturismele şi piesele de schimb, energia termică şi combustibilii s-au ieftinit cu 0,29%, 0,20%, respectiv 0,03%.
Preţurile cărnii de porc şi ale brânzeturilor proaspete, mai piperate ca la Bucureşti
Pe final de an, preţurile la carne tăiată şi la brânzeturile proaspete practicate în pieţele şi târgurile buzoiene au fost mai ridicate decât cele din Bucureşti. @N