Iranul va subvenţiona un film despre criza ostaticilor americani din 1979, ca reacţie la "viziunea deformată" prezentată în "Argo", lungmetrajul regizat de Ben Affleck, ce a fost recompensat duminică seară la Los Angeles cu două Globuri de Aur, a anunţat, marţi, presa iraniană.
"Scenariul filmului «Setad moshtarak» ("Şefi de stat-major", în farsi) a fost aprobat de autorităţi şi aşteptăm stabilitarea bugetului pentru a începe filmările", a declarat regizorul Ataollah Soleimanian.
Filmul va prezenta "eliberarea a 20 de ostatici americani de către revoluţionarii iranieni, la începutul revoluţiei" islamice din 1979, a adăugat Ataollah Soleimanian, care este şi actor.
Acest lungmetraj "poate fi un răspuns potrivit faţă de viziunea deformată promovată de anumite filme precum «Argo» referitoare la evenimentele ce au avut loc în timpul acţiunii de ocupare a ambasadei americane de la Teheran, pe 4 noiembrie 1979, şi a operaţiunii de capturare a unor diplomaţi americani", a explicat el.
Criza a ostaticilor, care a durat 444 de zile, a provocat ruperea relaţiilor diplomatice dintre Statele Unite şi Iran.
Regizat de Ben Affleck, filmul "Argo" prezintă rocambolesca dar veridica poveste a misiunii de salvare a diplomaţilor americani, care au reuşit să fugă din ambasada americană şi să se refugieze în ambasada canadiană din Teheran.
Acest film a fost recompensat, duminică seară, cu Globul de Aur pentru cel mai bun film dramatic şi pentru cel mai bun regizor.
Succesul filmului "Argo", care este interzis în Iran, ţară în care circulă însă multe copii pirat ale peliculei, a fost puţin comentat în presa iraniană.
Cotidianul 7Sobh afirma, marţi dimineaţă, că gala Globurilor de Aur este "una dintre cele mai mari ceremonii politice din istoria cinematografiei americane" şi că "Argo" reprezintă "o tentativă ridicolă" de a recrea Iranul