Tot mai mulţi români plătesc cu cardul de debit pe internet şi tot mai mulţi îl utilizează în străinătate. Aveţi însă grijă la costurile cu comisioanele de retragere şi cursul de schimb pentru tranzacţiile în altă monedă decât cea a cardului.
Tranzacţiile pe internet şi tranzacţiile cu cardul la comercianţi sunt lipsite de comisioane. Lucru valabil pentru plăţile făcute în moneda cardului, pentru că o tranzacţie făcută în altă valută implică o serie de costuri suplimentare: cursul de schimb nefavorabil şi alte comisioane aferente.
Cele mai multe carduri de debit din România au moneda contului leul. Orice achiziţie în lei, indiferent unde este făcută, la un POS la comercianţi sau pe un site de internet scuteşte cumpărătorul de plata vreunui comision, atâta timp cât acesta cumpără în lei.
Însă, unul dintre marile avantaje ale plăţii cu cardul îl reprezintă posibilitatea de a cumpără produse şi servicii din afara ţării. Pentru un laptop cumpărat de pe ebay.com sau amazon.com cu un card în lei, pe lângă costurile de livrare, cumpărătorul suportă şi costul schimbului valutar.
Întreabă banca în ce mod îţi schimbă banii
Băncile au mai multe metode prin care fac conversia valutară la decontarea unei plăţi. De asemenea, este important şi sub sigla cărui procesator sunt emise cardurile – Visa şi MasterCard sunt cei mai mari procesatori din Europa.
Visa are un curs de schimb afişat pe site pe care deţinătorul de card îl poate utiliza pentru a vedea cât are de plătit pentru o tranzacţie. Cursul este, însă, unul orientativ. Băncile au însă dreptul să introducă diferite comisioane, după cum spun cei de la Visa.
Mai mult pe Economica.net
Tot mai mulţi români plătesc cu cardul de debit pe internet şi tot mai mulţi îl utilizează în străinătate. Aveţi însă grijă la costurile cu comisioanele de retragere şi cursul de schimb pentru tranzacţ