Nivelul de poluare in unele zone din China, inclusiv in Beijing, a atins cote alarmante, in ultimele zile.
Autoritatile din capitala au avertizat ca aceasta stiuatie neplacuta se va prelungi pana saptamana viitoare.
Poluare record in Beijing
Indicele care masoara calitatea aerului a ajuns la 755, cu mult peste cel considerat acceptabil, adica 500, astfel ca sunt cam 886 de particule periculoase pe metru patrat.
Potrivit The Globe and Mail, Beijingul urmeaza sa prezinte cresterea economica pe 2012 in aceasta saptamana, iar smogul care a impanzit orasul este un avertisment.
"O tara care vrea sa devina a doua economie a lumii in doar 30 de ani trebuie sa se confrunte si cu cateva efecte secundare. Pe langa costurile acestei poluari, se mai numara si intarzierea sau anularea zborurilor, accidente rutiere, inchiderea unor drumuri, spitale pline de copii si adulti care au propbleme de respiratie, cresterea rapida a numarului de cazuri de boli cardiace, de plamani si cancer", scrie publicatia citata.
Banca Mondiala estima ca doar in anul 2009, poluarea aerului a costat echivalentul a 3,3% din PIB-ul Chinei, adica aproximativ 112 miliarde de dolari americani.
Daca pana acum clasa de mijloc era indiferenta, iata ca din ce in ce mai multi oameni realizeaza care este pretul unei cresteri economice rapide.
In consecinta, autoritatile locale au fost fortate sa ia masuri, precum limitarea sau chiar interzicerea productiei unor firme care opereaza in constructii.
In plus, politicienii au permis utilizarea in mass-media a cuvantului "smog", care descrie realitatea si care era interzis inainte.
In alta ordine de idei, China trebuie sa isi relanseze economia, astfel ca luna trecuta s-a inaugurat o noua linie de metrou si doua extensii, pentru a