Stiti ce gandea Mihai Eminescu despre mediul de business, macro-economie, piata bursiera, normele legislative privind proprietatea imobiliara? Cititi cateva din opiniile exprimate de poetul nascut in urma cu 163 de ani, la 15 ianuarie 1850. Si verificati daca sunt sau nu de actualitate.
Pentru a intelege orientarea politica a lui Mihai Eminescu, trebuie sa vedem contextul in care poetul isi exprima opiniile. Din 1877, el a fost redactor, iar din 1880 si pana in 1883 redactor sef la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. In secolul 19, conservatorii erau considerati de dreapta, iar liberalii de stanga, "rosii", asa cum azi curentul liberal este de dreapta, iar cel social-democrat de stanga.
La acea vreme, stanga era internationalista, iar conservatorii militau pentru specificul national. Asta in conditiile in care Romania era un stat tanar, abia iesit de sub tutela Imperiului Otoman.
Jurnalistul Eminescu nu cruta deloc personajele politice ale vremii care nu ii erau pe plac "Amintim in treacat ca d. C. A. Rosetti, parintele spiritual al partidului rosu, a fost pururea cunoscut ca om sceptic, om cinic chiar. Rau roman si nascut din parinti greci...", scria el despre liderul liberal Constantin A. Rosetti, care avusese un rol de prim rang in revolutia de la 1848, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor si implicit Unirea de la 1859, precum si in proclamarea independentei si participarea Romaniei la razboiul ruso-turc din 1877-1878.
Despre piata imobiliara
Mihai Eminescu si-a exprimat parerea despre felul cum trebuie legiferata piata imobiliara. Din cele spuse, razbate o orientare protectionista in domeniu.
"Admitem teoria ca, pentru cuvinte de ordine publica, turcii si tatarii sa nu poata vinde orisicui paminturile lor, dar nu admitem teoria ca acele paminturi sint ale statului. Nomina