Credeţi că miza a ceea ce se întâmplă zilele astea este controlul CSM, al justiţiei?
Sunt convins. Astă-vară, CSM a făcut parte dintre acele puţine instituţii care au apărat statul de drept, în sensul că am atenţionat, în limitele rolului nostru constituţional, clasa politică asupra faptului că justiţia nu poate fi o miză electorală, că judecătorii şi procurorii nu pot fi atacaţi personal şi nu pot fi contestate hotărârile judecătoreşti de către politicieni, în special de către parlamentari şi miniştri. Or, în momentul acela, clasa politică a realizat că un CSM independent îi poate afecta interesele.
Ceea ce se întâmplă acum este consecinţa poziţiei CSM din timpul evenimentelor din vară?
Evident. Este un fel de rest, o continuare de astă-vară. Se încearcă cumva să fie controlat nu numai CSM, ci întreaga justiţie să fie intimidată. CSM este o instituţie independentă, suntem în afara dezbaterilor şi a evenimentelor politice, nu putem fi controlaţi sub nicio formă de celelalte puteri. Vă aduc aminte că astă-vară s-a pus chiar problema revocării membrilor CSM şi a răspunderii în faţa parlamentului. Chiar premierul a avut la un moment dat o declaraţie ca CSM să fie sub controlul parlamentului. Acum au realizat că CSM ar trebui controlat, intimidat sau restructurat. Pentru că asta ne spune ministrul Justiţiei, că procurorii nu sunt independenţi, că ei nu fac parte din puterea judecătorească, că CSM ar trebui spart în două, să avem două consilii, unul al judecătorilor şi altul al procurorilor.
Ministrul a negat că are de gând să umble la statutul procurorilor.
Da, dar eu vă reamintesc ceea ce scrie în programul de guvernare al USL, cu lămurirea statutului constituţional al procurorilor, plus că cel puţin în două rânduri ministrul ne-a declarat că ar fi mai bine ca în România să fie două consilii, unul pentru procurori şi altul pentru judecători