Alergiile, crizele de astm şi comportamentul hiperactiv al copiilor sunt câteva dintre efectele secundare ale aditivilor din medicamente. Iată la ce trebuie să fii atent!
La fel ca în cazul alimentelor, şi medicamentele conţin o serie de aditivi, consideraţi inofensivi pentru majoritatea populaţiei. Mai exact, este vorba despre substanţe categorisite drept „E-uri”, care intră în compoziţia excipienţilor, învelişul care protejează substanţa activă a medicamentului. Scopul lor: de a da o anumită consistenţă şi o perioadă de valabilitate mai lungă. În urma unor studii recente, s-a demonstrat faptul că unii aditivi pot cauza reacţii adverse şi chiar afecţiuni grave, cum ar fi astmul, iar la copii pot produce deficienţe în ritmul de creştere şi de dezvoltare.
Pot da tulburări copiilor
Patru din zece medicamente destinate copiilor conţin aditivi care dau reacţii tipice comportamentului hiperactiv, arată un studiu al cercetătorilor britanici de la Universitatea Southampton. De asemenea, siropurile şi tincturile destinate copiilor cu vârsta până la trei ani sunt cunoscute în străinătate pentru conţinutul bogat în conservanţi periculoşi. E-urile din medicamente le pot produce copiilor iritaţii la nivelul ochilor, probleme stomacale, tulburări de memorie şi lipsă de concentrare.
Când devin E-urile periculoase
Medicamentele pot agrava simptomele unor boli gastrointestinale şi pot creşte riscul de toxiinfecţie. Totuşi, medicamentele conţin aditivi numai în cantităţile admise de autorităţile sanitare. Aceste cantităţi sunt calculate astfel încât să nu afecteze pacienţii, dacă urmează recomandările de pe prospect şi durata tratamentului. Chiar şi aşa, persoanele mai sensibile pot reacţiona negativ. În această categorie intră copiii, gravidele, vârstnicii sau cei care suferă de o boală cronică. Se recomandă o informare temeinică înaintea începerii unui