Reţeta clasică a devenit istorie. De la începutul lunii, medicii au voie să prescrie doar reţete electronice. Dacă medicii de famile au început să prescrie acest tip de reţete încă din luna iulie a anului trecut, cei din spitale s-au conformat abia la începutul acestui an.
Săptămâna trecută, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Focşani a finalizat procedura de achiziţie a logisticii necesare prescrierii de reţete electronice. Medicilor le-au fost cumpărate semnături electronice şi imprimante cu laser, pentru ca aceştia să poată prescrie tratament pacienţilor. Deşi în primele zile ale lunii ianuarie au existat anumite probleme privind prescrierea acestui tip de reţete, acestea au fost rezolvate. Atunci, anumiţi medici nu puteau valida reţetele în sistem, iar în alte cazuri existau probleme cu citirea codurilor de bare ale reţetelor la farmacii. Problemele s-au rezolvat, iar pacienţii îşi pot lua medicamentele de care au nevoie.
În prezent, 59 de medici din cadrul spitalului prescriu reţete în sistem electronic. „Au fost achiziţionate imprimante laser şi semnături electronice pentru medicii din spital. Acum, toţi medicii pot prescriere reţete în sistem electronic. La început am avut ceva probleme, deoarece medicii nu erau obiţnuiţi cu acest tip de prescriere. Acum s-au rezolvat şi ei prescriu reţete în sistem electronic”, spune Constantin Mîndrilă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Focşani.
Şi la spitalele din Dumbrăveni şi Panciu medicii prescriu reţete în sistem electronic. „Ne-am dotat cu logistica necesară de prin luna noiembrie, iar medicii prescriu reţetele în sistem electronic. Au fost la început învăţaţi de către cei care au montat softul cum să competeze reţeta, dar fiind sistemul nou se mai încurcă şi ei. Dacă mai avem probleme, sunăm la cei cu firma de soft şi ne ajută să le remediem”, spune Nicolai Mărăscu, managerul Spit