Renuntarea la tratamentul cu insecticide ar afecta grav pe termen lung productia alimentara a Europei. Pentru prima data, s-a reusit cuantificarea valorii socio-economice si de mediu a acestei tehnologi si s-a descoperit ca, in lipsa ei, recoltele ar fi semnificativ mai scazute, iar marjele de profit ale principalilor cultivatori ar fi diminuate, in unele cazuri ireversibil, potrivit unui raport al Humboldt Forum pentru Alimentatie si Agricultura (HFFA). Romania castiga 414 milioane de euro anual datorita acestei tehnologii.
”Fara neonicotinoide (insecticide), multi cultivatori de porumb din Romania nu ar putea genera veniturile necesare pentru modernizarea sectorului si mentinerea unor niveluri ridicate de investitii. Raportat la bogatia totala a tarii, Romania ar fi afectata foarte puternic daca s-ar pierde tehnologia bazata pe neonicotinoide”, afirma autorul studiului, Thomas Hahn, din cadrul a-connect.
In Romania, pierderea tehnologiei de tratament a semintelor cu neonicotinoide ar putea eroda aproape in totalitate profitabilitatea intreprinderilor mijlocii ale cultivatorilor de porumb.
Pe intreg teritoriul al Uniunii Europene, in decursul a cinci ani, se estimeaza ca daunele economice ar putea ajunge la 17 miliarde de euro, punand in pericol 50.000 de locuri de munca, majoritatea in Europa de Est. Totodata, efectul ar fi unul de domino: ar fi afectate nu doar industrii precum productia de seminte, ci si producatorii si procesatorii de alimente din aval, ceea ce implicit ar duce si la scumpirea marfurilor.
Rezultatele studiului privind Romania
Valoarea anuala adusa economiei Romaniei prin tehnologia tratamentului semintelor cu neonicotinoide se ridica la 414 milioane de euro; Pana la 25.000 de locuri de munca sunt create in Romania datorita folosirii tehnologiei tratamentului semintelor cu neonicotinoide s