Preşedintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga, a declarat că institutul va avea o filială în Bucovina, la Cernăuţi, prin organizarea ICR Kiev, susţinând că ia în calcul şi înfiinţarea unui birou la Suceava, dacă autorităţile locale vor sprijini acest proiect.
Marga a declarat corespondentului MEDIAFAX că este oportună înfiinţarea ICR Bucovina, mai ales că Bucovina are multe influenţe în cultura universală.
"În acest moment aşteptăm să se organizeze Institutul Cultural Român la Kiev cu o ramură la Cernăuţi. Ştiţi şi dumneavoastră, ştie multă lume din diferite ţări, cât de important a fost Cernăuţiul în istoria culturii Europei Centrale", a declarat preşedintele ICR.
El a spus că Cernăuţiul are în apropiere Suceava sau Suceava are în apropiere Cernăuţiul astfel încât nu exclude ci, dimpotrivă, ia în calcul şi o înfiinţare a unei filiale la Suceava.
"Aici va trebui să discutăm cu Universitatea din Suceava, cu Primăria, cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, să vedem care este şi părerea lor", a spus Andrei Marga.
El a spus că ICR nu poate finanţa decât două posturi dintr-un astfel de birou care are nevoie de cinci angajaţi.
"Nu costă excesiv. Noi alocăm două posturi, de director şi adjunct, în rest trebuie finanţat. Problema e rezolvabilă, probabil e finanţarea unui birou compus din cam cinci persoane, dar aşteptăm o iniţiativă de aici, de la Suceava", a spus preşedintele ICR.
El a arătat că misiunea ICR este să promoveze cultura română în exterior, motiv pentru care s-au înfiinţat şi filiale în capitalele culturale ale provinciilor istorice şi chiar luni s-a deschis o astfel de filială la Iaşi.
"Se ştie prea bine, Iaşiul şi Moldova în întregime au multe de oferit culturii universale şi e bine ca cineva specializat, cum este Institutul Cultural Român - filiala Moldova să se ocupe de aceste lucruri", a