Când viaţa noastră urmează un program monoton, putem cădea uşor pradă plictiselii, deşi asta nu este neapărat un lucru negativ, scrie „Daily Mail“. Psihologii cred că privitul în gol la locul de muncă poate contribui la creativitatea unei persoane, pentru că mintea are timp să hoinărească.
Despre plictiseală s-a mai zis că este un lucru bun. Anul trecut, eminenta cercetătoare în neurologie Susan Greenfield a spus despre copii că, atunci când se plictisesc, îşi dezvoltă identitatea, tocmai prin căutarea a ceva nou de făcut.
Pragurile plictiselii diferă, însă, de la persoană la persoană, bărbaţii şi amatorii de senzaţii tari fiind cei care sunt mai susceptibili la monotonie.
Plictiseala este strâns legată de nivelul de dopamină din creier, spune profesorul Peter Toohey, de la Universitatea din Calgary, Canada, în cartea sa, „Boredom: A Lively History“ („Plictiseala: O istorie amuzantă“). Persoanele care au un nivel scăzut al substanţei în creier se plictisesc o vreme mai îndelungată şi mai des.
Profesorul Toohey consideră că monotonia îngreunează conexiunea dintre celulele creierului. Exerciţiile aerobice, în schimb, te împiedică să te plictiseşti.
Monotonia nu afectează doar creativitatea. Ea poate influenţa şi sănătatea, dar în mod negativ.
Publicaţia britanică „Daily Mail“ a trecut în revistă câteva avantaje şi dezavantaje ale plictiselii
Măreşte riscul infecţiilor
Monotonia are aceleaşi efecte asupra corpului precum stresul. Persoanele care se plictisesc la muncă sunt predispuse la depresii, dureri de cap, oboseală şi infecţii recurente, iar mai vulnerabili sunt cei ambiţioşi, deoarece s-au perfecţionat în ceea ce fac şi îşi îndeplinesc cu uşurinţă sarcinile.
Slăbeşte
Dacă mânănci acelaşi fel de mâncare de mai mult de două ori pe săptămână, va deveni o obişnuinţă şi nu va mai părea la fel de gustos. Totuşi