Pentru a ieşi din criză, zona euro a ales calea austerităţii şi prudenţei şi s-a împotmolit în recesiune. SUA au pornit cheltuind masiv pe stimularea economiei. Unde s-a ajuns?
Oficialii băncii centrale americane, Rezerva Federală, anticipează pentru anul acesta un avans al PIB de 2,5%, creştere cu care zona euro nu s-a mai întâlnit din 2007, şi reducerea vizibilă a şomajului. Pe cealaltă parte a Atlanticului, liderii uniunii monetare anunţă cu aere de învingători că partea cea mai grea a crizei a trecut şi speră că anul acesta vor putea vedea startul revenirii. Dar până atunci şomajul va stabili record după record, efectele pentru societate fiind întotdeauna negative.
Economia SUA va creşte cu 2,5% anul acesta şi cu 3,5% anul viitor, estimează Charles Evans, preşedintele Federal Reserve Bank of Chicago. De asemenea, el anticipează că rata şomajului va ajunge la 7,4% în 2012 şi la 7% în 2014, scrie agenţia Thomson Reuters.
Pentru zona euro, Comisia Europeană anticipează o revenire marginală, de 0,1% anul acesta, după o recesiune de -0,4% anul trecut. În uniunea monetară şomajul se află la cel mai ridicat nivel din istorie, de 11,8%.
Crearea a un milion de locuri de muncă în următoarele şase luni ar reprezenta o îmbunătăţire "substanţială", dar aducerea şomajului la nivelul cheie de 6,5%, (la jumătate din cel din zona euro - n. red.), ţintit de Fed, va dura probabil mai mult, probabil până în 2015, a spus Evans.
El crede, ca mulţi alţi analişti, că decizia de anul trecut a Fed de a lega politica monetară de condiţii economice specifice, precum reducerea şomajului, va susţine revenirea fără a se scăpă de sub control inflaţia.
De asemenea, decizia a convins pieţele că dobânzile vor rămâne reduse chiar şi după ce economia prinde viteză.
În zona euro, liderii profită de o perioadă de calm pe pieţele de finanţare pentru