Afaceristul român Aurel Frățilă, arestat vineri la București, este acuzat că a încălcat legislația americană privind exportul de componente militare către Iran, țară supusă sancțiunilor internaționale. Documentele obținute de RISE Project de la Curtea de Justiție din San Diego, California, arată că iranianul Jamshid Ghassemi, general de aviație, și omul de afaceri român Aurel Frățilă au încercat să exporte componentele militare, între care accelerometre pentru sisteme de navigație aeriană, fără să aibă licență de la autoritățile americane. Practic, Frățilă și Ghassemi au vrut să exporte ilegal tehnologie militară americană spre Iran via România.
Exporturi disimulate
Documentele americane (AICI) arată că, pe 20 septembrie 2006, Frățilă i-a trimis instrucțiuni pe email unui individ aflat în Statele Unite pentru a trimite 12 accelerometre la o adresă din București prin UPS, un serviciu de poștă american. O zi mai tărziu, Frățilă și Ghassemi au transferat 70 de mii de dolari de la o filială a băncii ING din București către o bancă din San Diego, California.
Generalul iranian a fost arestat în noiembrie 2006, în Thailanda, la cererea autorităților americane. La scurt timp după arestarea iranianului, anchetatorii americani au cerut și autorităților române să-l aresteze pe Aurel Frățilă. Curtea de Apel București a respins însă cererea de arestare.
Tot în noiembrie 2006, procurorii români au început urmărirea penală împotriva unei firme controlate de Aurel Frățilă-A.P.S. Trading Serv SRL- pentru săvârșirea “infracțiunii de aderare și sprijinire a unui grup infracțional organizat cu caracter transnațional”.
Doi ani mai târziu, în iunie 2008, procurorii români au extins urmărirea penală pentru o altă infracțiune: nerespectarea dispozițiilor legale privind operațiunile de import sau export.
În ianuarie 2011,