Toţi educatorii şi învăţătorii din România trebuie să aibă diplomă de licenţă în următorii 6 ani. Este decizia pe care a luat-o Ecaterina Andronescu în ultimele zile, ca ministru al Educaţiei.
Măsura îi priveşte doar pe cei care vor intra în sistem, nu şi pe cei încadraţi deja pe posturi, spun specialiştii. Totuşi, noua măsura obligă viitoarele cadrele didactice din învăţământul preşcolar şi primar să termine o facultate.
"Măsura se referă foarte clar la formarea iniţială a învăţătorilor şi educatoarelor. Deci aici este vorba despre cei care acum sunt elevi ai liceelor pedagogice din ţară şi care, în conformitate cu această ordonanţă, până în 2018 trebuie să-şi termine studiile superioare pentru a putea beneficia şi ei de încadrarea pe funcţia de profesor pentru învăţământul preprimar sau primar". a declarat Mircea Bertea, cercetător în ştinţele educaţiei.
Legea permite, în continuare, recunoaşterea studiilor şi echivalarea lor pentru cei încadraţi deja în sistem. Această posibilitate ar trebui totuşi eliminată, cred specialiştii.
"Absolvenţii de licee pedagogice sau şcoli postliceale pedagogice, care au terminat o facultate, indiferent de facultate, acestora li se recunoaşte această facultate şi ei sunt încadraţi pe funcţia de profesor pentru învăţământul preprimar şi primar", a mai spus Mircea Bertea.
Ordonanţa de urgenţă a apărut în Monitorul Oficial în decembrie 2012.