Urmare a articolului "Ultima bomba cu efect întârziat lasata de Ecaterina Andronescu în educatie: Învatatorii si educatorii sunt obligati sa faca facultatea în urmatorii 6 ani daca vor sa îsi pastreze postul" publicat luni seara de catre HotNews.ro, Ministerul Educatiei a trimis redactiei un drept la replica pe care il publicam integral in interiorul acestui articol.
"Prin intrarea în vigoare a Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011:
1. au fost desfiintate functiile de educator din învatamântul prescolar si de învatator din învatamântul primar, astfel încât la art. 247 lit. b si lit. c din aceasta lege sunt prevazute, în învatamântul preuniversitar, la nivelul prescolar si primar, functiile de: profesor pentru învatamânt prescolar si profesor pentru învatamânt primar.
2. art. 248 alin.(1) lit. a din Legea 1/2011 a stabilit conditiile minime de studii pentru ocuparea functiilor didactice: ”absolvirea cu diploma a studiilor universitare de licenta în profilul postului”.
3. art. 248 alin. (3) a prevazut ca se poate considera îndeplinita, pentru educatori si învatatori, conditia pentru ocuparea functiei didactice de profesor pentru invatamântul prescolar, respectiv profesor pentru învatamântul primar, prin recunoasterea si echivalarea competentelor profesionale dobândite formal, nonformal sau informal în baza unei metodologii elaborate de MECTS.
Masura de excludere a functiilor de educator si de învatator a fost luata de catre Guvernul Emil Boc, în conditiile în care, în sistemul de învatamânt functioneaza, la aceste niveluri, peste 50.000 de cadre didactice - educatori si învatatori. Din pacate, aceasta masura de excludere a acestor functii a fost combinata cu introducerea obligatorie a conditiei minime de studii pentru ocuparea oricarei functii didactice: „absolvirea cu diploma a studiilor universitare de licenta î