Anul care a trecut a fost un an al tensiunilor politice dezlantuite din primele lui zile pana spre final, cand Victor Ponta a primit mandatul pentru a forma un nou guvern. Astfel, Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES a realizat o cercetare cu privire la modul in care cetatenii au perceput evenimentele majore de pe scena politica in anul 2012.
2012 a fost marcat de schimbarea a trei guverne, de 3 scrutine electorale in mai putin de 6 luni, dar si de miscari sociale de amploare sau de scandaluri cu privire la integritatea unor ministri sau a unor persoane propuse pentru functii de inalta demnitate publica.
Nemultumiti, dar optimisti
Opinia publica studiata de IRES pe tot parcursul anului a fost o oglinda a tensiunii si framantarilor politice.
Perceptia directiei in care merge Romania, are o evolutie care urmeaza cursul unor emotii si tendinte electorale create din competitie politica si conflict dezlantuit. Astfel, pe parcursul anului 2012, exista momente in care se observa o crestere semnificativa a proportiei respondentilor care spun ca sunt de parere ca Romania merge intr-o directie buna – de la o medie de 20% la o medie de aproximativ 35%, in mai, iunie si decembrie. Se remarca faptul ca aceasta tendinta pozitiva apare in preajma evenimentelor politice semnificative din anul 2012 – alegerile locale si cele parlamentare.
Cu toate acestea, aceasta tendinta nu se asociaza cu o crestere a optimismului declarat al respondentilor, care ramane la un nivel constant, de 47%, in medie, conform studiilor realizate de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES.
Proportia romanilor nemultumiti de modul in care traiesc o depaseste cu mult pe cea a celor care declara ca sunt mai degraba multumiti de acest aspect, astfel incat doar aproximativ un sfert dintre acestia tind sa evalueze pozi