La Sibiu Stock Exchange, în cea de a doua şedinţă a săptămânii, speculatorii au mizat pe scădere pentru cotaţia indicelui Dow Jones şi a euro faţă de dolar. Deprecierea acestora a venit pe fondul influenţele externe, atât din Europa cât şi din piaţa futures americană. Pe celelalte produse tranzacţionate se observau creşteri, dar pe un volum de tranzacţionare mult mai mic. La ora 16.45 numărul total al contractelor futures era de puţin pes¬te 300 iar valoarea tranzacţiilor se ridica la 3,71 milioane lei.
În sectorul derivatelor pe indici, cotaţia Dow Jones estimată pentru scadenţa martie pierdea 28 puncte şi valora 13.407 puncte. Numărul contractelor era de 157. Şi pe piaţa futures americană, monitorizată, de regulă, cu atenţie de speculatorii experimentaţi, cotaţiile indicilor scădeau indicând că Bursa de la New York îşi va extinde direcţia descendentă pe care s-a aflat luni. La baza acestei posibile evoluţii stăteau îngrijorările aduse de intensificarea discuţiilor pentru ridicarea plafonului de îndatorare precum şi scăderea producţiei din regiunea New York-ului.
Speculaţiile înregistrate pe perechea euro/dolar tranzacţionată în lei totalizau, după circa şapte ore de tranzacţionare, 82 de contracte pe scadenţa martie. Moneda unică se deprecia faţă de dolar, cotaţia de 1,33470 USD pentru un euro indicând o scădere de 0,38%. Euro a scăzut uşor faţă de dolar şi pe pieţele externe, moneda utilizată de 17 ţări din Uniune fiind uşor afectată de datele privind încetinirea creşterii economice a Germaniei pe anul 2012 cu mai mult decât era aşteptat. Cu toate acestea euro se menţinea în apropierea maximului pe 11 luni, atins luni pe pieţele internaţionale.
Segmentul derivatelor pe mărfuri era reprezentat în "arena speculativă" de simbolul DEOIL_LSC, care în ultima perioadă s-a aflat constant în atenţia jucătorilor, chiar dacă nu cu volume foarte mari. La o