În 2012, managementul situațiilor de urgență nu a fost punctul forte al unor primari.
Județul Neamț nu a fost ferit, anul trecut, de fenomene periculoase, care au pus în pericol viața oamenilor. De la incendii la secetă, inundații sau ninsori puternice, locuitorii județului au trecut prin numeroase încercări. Anul trecut au fost emise 165 de avertizări, atenționări și informări meteorologice cu privire la diferite fenomene cum ar fi caniculă, vânt puternic sau ger.
În cadrul unei analize pe care a prezentat-o marți (foto), Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Neamț a oferit și concluziile activității pentru anul trecut. Deși, per ansamblu, CJSU Neamț și-a exercitat atribuțiile, în raport se precizează că “la nivel județean și local încă se manifestă unele greutăți, determinate de insuficiența resurselor materiale și financiare destinate acțiunilor preventive și de răspuns în situații de urgență de la nivel local și județean și neimplicarea tuturor membrilor comitetelor locale pentru situații de urgență în gestionarea situațiilor de urgență produse“.
De asemenea, au fost considerate puncte slabe neîntocmirea documentelor specifice de către comitetele locale pentru situații de urgență sau transmiterea cu întârziere a acestora către centrul operațional județean, insuficiența resurselor materiale necesare pentru desfășurarea în bune condiții a ședințelor și nearmonizarea legislației, fapt ce a dus la apariția unor structuri cu atribuții similare în gestionarea situațiilor de urgență.
Astfel, au apărut structuri de tipul comandamentului de iarnă și centrul local de combatere a bolilor, deși, la nivel județean, responsabilitatea în domeniul managementului situațiilor de urgență revine comitetului județean pentru situații de urgență, sprijinit de grupurile de suport tehnic.
La toate acestea se mai adaugă neaplicare