Un om de afaceri a pus pe picioare un business neobişnuit: o fermă unde poţi admira cerbi, în mijlocul naturii, dar poţi şi să îi cumperi.
Odată ce ieşi din oraşul Avrig, spre zona cunoscută drept Poiana Neamţului, un drum îngust, neasfaltat, te poartă într-un decor de poveste. De după crengi de brad împovărate de zăpadă, de-o parte şi de alta a drumului, răsar zeci de cabane cochete, într-un peisaj de început de lume.
Drumul te poartă către un obiectiv turistic inedit, care atrage an de an sute de vizitatori. În inima pădurii, un om de afaceri sibian a pus pe picioare, alături de o pensiune agroturistică, o fermă de vaci, porci şi găini, un bazin de păstrăvi, dar şi singura fermă de căprioare şi cerbi din România.
Ciute nemţeşti
Aventura a început în anul 2007, când omul de afaceri Ilie Stoica, aflat într-un concediu în Germania, a văzut într-un sat din zona Passau o crescătorie de căprioare. A discutat cu proprietarul, iar în anul 2008, în primăvară, cinci femele şi un cerb de la crescătoria nemţească erau transportate, în condiţii speciale, la ferma de la poalele Munţilor Făgăraş.
Transportul din Germania în România a fost complicat: a fost nevoie de foarte multe acte, animalelor li s-au făcut toate analizele medicale, după care autoritatea germană a comunicat statului român că urmează se se aducă un efectiv de ciute şi cerbi. „Transportul s-a făcut cu un microbuz, cu boxe separate pentru masculi şi pentru femele. Cerbului i s-au tăiat coarnele, pentru că altfel exista riscul să se rănească, dar şi să distrugă maşina“, îşi aminteşte zâmbind omul de afaceri.
Căprioarele au fost crotaliate, au fiecare paşaport şi, fiind gestante, după ce au ajuns în ţară au adus pe lume primii cinci pui. Iniţial, au stat pe o suprafaţă de 50 de ari, însă odată cu înmulţirea au fost mutate într-un spaţiu generos, de