În judeţul Tulcea nu sunt, deocamdată, probleme de finanţare a instituţiilor de învăţământ, aceasta în ciuda declaraţiilor de reducere bugetară în cadrul tuturor ministerelor, inclusiv Ministerul Educaţiei. Mai mult, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean se aşteaptă ca bugetul alocat anul acesta şcolilor din Delta Dunării să fie mai mare, având în vedere gradul mare de izolare a localităţilor.
„În raport cu anii precedenți, când, din 6% din PIB cât se cuvenea învăţământului se alocau doar 2,2%, anul acesta suma pe care o alocă Ministerul Educației este mai mare. Vom vedea în zilele următoare exact ce sumă ne va reveni nouă. Pe noi ne interesează ca la sfârșitul anului financiar să nu mai fie nevoie să facem fel de fel de artificii împreună cu Administrația Financiară, de transferuri de bani dintr-un trimestru în alt trimestru, astfel încât să împăcăm sfârșitul anului. Le-am rezolvat de fiecare dată, dar de fiecare dată cu puțină bătaie de cap. Deocamdată nu suntem nevoiți să tăiem nimic de undeva. Pe noi ne interesează ca zonei izolate Delta Dunării să se aloce un cost per elev mai mare, așa cum trebuie să se întâmple și în Munții Apuseni. Avem promisiuni de la Minister că vor răspunde solicitării noastre pentru că probleme avem acolo unde elevii sunt puțini și spațiile sunt mari”, a declarat inspectorul general al ISJ Tulcea, Dumitru Damian.
În ceea ce privește accesarea fondurilor europene, Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea este partener în cadrul unui proiect al Ministerului Educaţiei care vizează construirea unor campusuri universitare în judeţul Tulcea, precum şi în proiectul iniţiat de Inspectoratul Şcolar Iaşi, „La un click de educaţia modernă”. Acest proiect constă în desfăşurarea unor cursuri de perfecţionare a cadrelor didactice, deopotrivă suplinitori şi calificaţi.
În judeţul Tulcea nu sunt, deocamdată, probleme de fina