Una dintre cele mai mari investiţii din judeţul Braşov a fost suspendată la sfârşitul anul trecut după ce a fost declarată nerentabilă. Este vorba despre construirea barajului de la Mândra care să ducă la apariţia lacului artificial „Veneţia“. Proiectul, demarat în 1987 a fost realizat în proporţie de 60 la sută iar pentru finalizarea lucrărilor ar fi necesară suma de 160 de milioane de euro.
În urmă cu aproape 26 de ani, Guvernul comunist a decis să demareze la Mândra una din cele mai mari investiţii de la nivel naţional: lacul artificial Veneţia. Conform proiectului inițial, coada lacului pleca de la Hoghiz – Homorod – Ungra – Cuciulata – Comăna – Crihalma – Veneția de Jos – Ticușu Nou – Părău – Șercaia – Hălmeag – Mândra.
La acel moment, lacul avea să fie cea mai mare acumulare de apă dulce din România.
Conform gândirii de la acea vreme, investiția avea trei scopuri: regularizarea râului Olt, care va permite reglarea de debite și intervenții pentru decolmatarea lacurilor din aval de Făgăraș. Astăzi există 24 de hidrocentrale – lacuri de acumulare pe Olt, până la Dunăre. Conform specialiștilor, decolmatarea unui lac de acumulare este atât de scumpă încât de multe ori este mai ieftin să construiești un lac nou… Un al scop este acela de prevenire de inundații din aval de barajul nou construit la Mândra, înainte de Făgăraș. Şi nu în ultimul rând producţia de energie electrică. Numai că la sfârşitul anului trecut investiţa a fost declarată nerentabilă iar lucrările suspendate.
Beneficiarul investiției, Hidroelectrica, a desemnat prin licitație și continuatorul lucrărilor: Hidroconstrucția SA… Conform datelor existente, până la această dată s-au investit, raportat la proiectul aprobat în 2004, aproximativ 110 milioane de euro, stadiul general al lucrărilor fiind de circa 60%. Potrivit estimărilor inginerilor hidrotehniști, pentru final