Introducerea impozitului forfetar trebuie să aibă loc numai după elaborarea analizelor de impact economic-social şi a testului de IMM-uri, Guvernul evitând astfel adoptarea unor măsuri pripite, care ar putea duce la falimentul brusc al firmelor private, a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
“În cadrul întâlnirii pe care am avut-o luni cu ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediul de Afaceri, Maria Grapini, am solicitat ca introducerea impozitului forfetar să aibă loc numai după elaborarea analizelor de impact economic-social şi a testului de IMM-uri. Patronii firmelor private, pe care noi îi reprezentăm, sunt de acord cu aplicarea acestui impozit, însă numai atâta timp cât măsura nu va reprezenta un plus de fiscalitate şi va contribui la eliminarea concurenţei neloiale”, a afirmat Ovidiu Nicolescu.
El a mai spus că impozitul forfetar ar putea fi aplicat şi firmelor de taximetrie, însă o evidenţă clară a ramurilor şi subramurilor vizate de această măsură se va şti cel mai devreme peste o săptămână - zece zile.
"CNIPMMR s-a întâlnit luni cu doamna ministru Maria Grapini, care ne-a prezentat că la introducerea impozitului forfetar se vor avea în vedere cinci elemente esenţiale. Unul dintre acesta este că se va introduce selectiv doar în anumite domenii, în special în servicii, unde există un grad redus de fiscalizare. Se are în vedere să se elimine situaţiile în care un hotel important din Bucureşti, cu un grad de ocupare de 80%, nu plăteşte impozit că nu declară profit. Deci se va aplica mai ales unităţilor de turism, de cazare, unităţi de încălţăminte etc”, a relatat preşedintele CNIPMMR.
Citiţi şi: "Dacă se aplică impozitul forfetar, Fiscul să nu mai vină după peşcheşuri"
Al doilea element se referă la criteri