Aflata la cea de-a patra recesiune economica incepand cu 2001, Italia se pregateste pentru un nou proces electoral, care va avea loc la finele lunii februarie, dupa ce fostul prim-ministru, Mario Monti, a demisionat in decembrie anul trecut, deoarece guvernul sau pierduse sprijinul partidului lui Berlusconi - Poporul Libertatii (Il Popolo della Libertà).
In urma crizei datoriilor suverane din Zona Euro, Silvio Berlusconi a trebuit sa demisioneze din functia de prim-ministru al Italiei, in noiembrie 2011, din cauza ca isi pierduse atat sustinerea internationala cat si domestica, in urma mai multor acuzatii grave de ordin penal.
Demisia magnatului media, in varsta de 75 de ani, a fost acceptata de presedintele Republicii Italiene Giorgio Napolitano, care l-a numit ulterior pe fost comisar european, Mario Monti (68 de ani), in functia de prim-ministru. Monti a beneficiat inca de la inceput de sustinerea altor liderii din Zona Euro, cum ar fi Angela Merkel, si fostul presedintele francez Nicolas Sarkozy.
In timpul mandatului lui Monti, Italia s-a confruntat cu cresteri de taxe, somaj ridicat si reforme menite sa reduca cheltuielile publice, astfel incat conform programului de guvernare adoptat de fostul comisar european, competitivitatea Italiei sa creasca, dar care au creat valuri de nemultumiri, in special in randul tinerilor. Mai mult, chiar liderul partidului Poporul Libertatii, Angelino Alfano, l-a acuzat voalat in Parlament italian pe Monti, ca in timpul mandatului sau datoria tarii, somajul si rata impozitelor au crescut, in contrast cu mersul curent al economiei.
La scurt timp, Berlusconi si-a anuntat intentia de a candida pentru a patra oara in functia de prim-ministru, iar partidul sau si-a retras sprijinul pentru guvernul condus de Monti. Cum acesta din urma a decis sa demisioneze in lipsa sustinerii parlamentare, presedintele Italiei, G