Deși ar putea fi tratați de medicii de familie sau specialiști, pacienții preferă să aglomereze spitalul. Una din explicații este timpul de soluționare a problemei de sănătate.
Ministerul Sănătății a anunțat că, anul acesta, medicii specialiști din cabinetele din policlinici și spitale vor avea un buget mărit cu 50%. În acest fel, se dorește ca numărul internărilor să scadă și să se elimine internările fictive din spitale. Medicii de familie spun că, în principiu, măsura este una bună, însă ea se lovește de atitudinea pacienților, care preferă să facă un drum până la spital în loc să apeleze la medicii din policlinică.
“În mod normal, circuitul pacientului ar trebui să fie în acest fel: bolnavul se prezintă la medicul de familie, care îl consultă; dacă trebuie investigații suplimentare, i se dă bilet de trimitere pentru medicul specialist din policlinică sau pentru medicul din ambulatorul de specialitate al spitalului. În 80% din cazuri, bolnavii ar putea fi tratați de către medicii de familie. Restul de 20% ar putea fi consultați de medicii specialiști și doar o mică parte din pacienții văzuți de specialiști ar avea nevoie de internare definitivă, pentru că aceștia ar putea fi tratați în regim de internare de zi. Din păcate, mulți pacienți nu înțeleg acest lucru și se prezintă direct la centrul de primire urgențe din cadrul spitalului“, a explicat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț. Una din explicații, de bun simț, este timpul optim de soluționare a problemei de sănătate, vizita la medicul de familie, când este accesibil, și apoi la medicul din policlinică putând consuma 2-3 zile, ceea ce poate atrage agravarea stării de sănătate.
Medicul de familie Angela Bica mai spune că mulți pacienți se “îmbolnăvesc” subit mai ales în perioada muncilor agricole. “Sunt cazuri în care mulți folo