Adepţii incinerării din România deschid miercuri, 16 ianuarie, Casa Funerară Amurg care aduce pe piaţa românească un produs nou: contractul funerar. Plătibil şi în rate. Cremaţioniştii din Transilvania spun că au gândit acest produs de câteva luni bune.
„Contractul funerar este produsul cu care orice persoană din timpul vieţii îşi poate organiza propriile funeralii, în conformitate cu propriile convingeri şi idei. Aceste convingeri trebuie însă să nu depăşească limitele prevederilor legale şi morale.
În fiecare an în întreaga lume, milioane de oameni îşi organizează în avans aceste servicii.
Pentru România un asemenea produs este nou“, afirmă cremaţioniştii români pe site-ul Casei Funerare „Amurg“ (are site, nu un sediu într-un oraş), primul serviciu funerar din România care practică incinerarea şi are acoperire în toate oraşele din România.
Ideea creării acestui produs funerar este a preşedintelui Asociaţiei Cremaţioniste „Amurg“ din România, universitarul Marius Rotar din Alba Iulia, totodată autorul primei cărţi despre incinerare din ţară.
Profesorul afirmă că, prin acest contract, se garantează respectarea dorinţei celui decedat indiferent de dorinţele şi presiunile din afară şi asigură sprijin moral pentru familia îndoliată.
„Dreptul de a fi incinerat este garantat prin legile statului român, iar serviciul pe care îl propunem nu face decât să realizeze acest lucru. Suntem pregătiţi să acţionăm pe toate căile posibile pentru ca dorinţa cuiva de a fi incinerat să devină realitate, inclusiv acţiunea în justiţie.
A nu respecta această dorinţă este un semn de dispreţ şi de umilire a cuiva drag, ce a plecat dintre noi. A nu respecta aceasta dorinţă este un sacrilegiu faţă de memoria cuiva. A nu respecta o asemenea dorinţă înseamnă zile şi nopţi de remuşcări. A nu respecta o asemenea dorinţă înseamnă o dovadă crasă a lipsei de