Poliţia vâlceană doreşte să tragă un nou semnal de alarmă în ceea ce priveşte prevenirea înşelăciunilor prin intermediul telefonului mobil.
În repetate rânduri, poliţiştii au informat şi avertizat, cu privire la cazurile şi metodele de înşelăciune comise prin intermediul telefonului mobil (mesaje, convorbiri telefonice), dar în ultimul timp, s-au prezentat la sediile poliţiilor vâlcene persoane care, cu uşurinţă, cad în capcana escrocilor şi pierd astfel importante sume de bani, escrocii folosindu-se de aceleaşi moduri de operare. Metode de înşelăciune prin telefonul mobil
Autorii trimit mesaj sau sună de pe un telefon cu număr ascuns sau afişat, cerând victimelor datele personale, sub pretextul verificării contului, ori pentru îndreptarea unor erori în factura de plată.
De asemenea, aceştia le comunică victimelor faptul că sunt câştigătorii unor premii în bani sau produse electronice, că au de plată contravaloarea unor convorbiri internaţionale, sau că vor beneficia de un număr însemnat de minute gratuite. Eventual, este recomandat şi un alt număr de telefon unde cel înşelat poate suna pentru a nu avea dubii în privinţa autenticităţii mesajului sau a discuţiei purtate. După ce a convins victima să accepte operaţiunea, îi solicită acesteia să tasteze de pe telefon, sau îi indică numărul contului bancar unde să efectueze operaţiunea de plată a serviciilor, autorul intrând astfel în posesia unor sume de bani.
Totodată, escrocii, deţinând informaţii cu privire la familia victimei, o anunţă pe aceasta despre un eveniment nefericit în care a fost implicat un membru al familiei, iar pentru soluţionarea problemei se solicită transferul urgent unei mari sume de bani.
Naivitatea victimei este atât de mare încât aceasta respectă întocmai indicaţiile infractorului, ştergând orice urmă rămasă în telefonul mobil. Indiferent de modul cum operează aceşti es