Presa băcăuană a primit o scrisoare anonimă care incriminează drastic condițiile de muncă de la Aerostar. Conducerea Aerostar neagă toate acuzațiile și vede în acest caz o tentaivă de subminare a poziției companiei pe piață. Garda de Mediu nu susține acuzațiile.
Majoritatea jurnaliștilor și blogerilor băcăuani au primit pe mail-uri, la sfârșitul săptămânii trecute, “la pachet”, o scrisoare semnată “un grup de angajați”, în care se incriminează condițiile de muncă de la Aerostar. Autorii își explică și anonimatul prin “legea tăcerii” care ar funcționa în companie și susțin că sunt “persoane serioase, care semnalează anumite probleme în deplină cunoștință de cauză”. Felul în care sunt descrise condițiile de muncă de la Aerostar te duc cu gândul la cartea-document despre lagărul Auschwitz, “Fabrica morții”, scrisă de Ota Kraus și Erich Kulka. “Noi, cei mulți de la «munca de jos», ne riscăm sănătatea în fiecare zi, fiind într-un real pericol de a contracta boli grave, precum cancer, Alzheimer, Parkinson, intoxicații cu metale grele, otrăviri cu cianuri și lista, din nefericire, e mult mai lungă. (…) Dar, atenție!!! Nu numai angajații Aerostar sunt în pericol, ci toată populația municipiului Bacău și, mai mult decât atât, orice persoană care utilizează, într-un fel sau altul apa râului Siret.”
De ce ar exista o asemenea situație la Aerostar? Pentru că – spun reclamanții – directorii sunt interesați doar de producție și profit, iar instituțiile de control în domeniu se fac că nu observă.
Listă bogată de factori de risc
În sprijinul acestor afirmații, autorii scrisorii vin cu o bogată listă de substanțe toxice care ar ataca mediul de lucru la Aerostar: 30 de tipuri de substanțe toxice, peste 50 de tone anual (cianuri, acid cromic, acizi, compuși organici volatili), și acuză lipsa unor sisteme de captare / filtrare / neutralizare a compușilor organi