S-a tot vorbit despre beneficiile alaptarii asupra bebelusului, insa acestea exista si in cazul mamei. Una dintre ele este aceea ca riscul de cancer ovarian aproape ca dispare daca femeia are mai multi copii si ii hraneste pe toti la san.
In tari precum SUA, acest tip de cancer este al noualea cel mai raspandit in randul femeilor, fiind si a cincea cauza a mortalitatii. O explicatie este aceea ca este rareori depistat. Numai 20% din tumori sunt descoperite in stadiu incipient, relateaza Medical Daily. Simptomele, respectiv durerea abdominala, senzatia de saturatie aparuta imediat si vizitele frecvente la toaleta sunt intalnite in cazul multor afectiuni.
Studiul de fata a fost derulat la Universitatea Curtin din Australia si a presupus examinarea si chestionarea a 493 de subiecte diagnosticate cu cancer ovarian si a altor 472 de femei internate pentru diverse probleme, fara legatura cu aceasta boala. Varste medie a voluntarelor a fost de 59 de ani.
In urma compararii datelor, s-a ajuns la concluzia ca femeile care alaptasera mai mult de 13 luni aveau o protectie de 63% in fata bolii, comparativ cu cele care isi hranisera copilul la san pentru mai putin de 7 luni. Protectia femeii in fata bolii s-a dovedit a fi mai mare direct proportional cu perioada de timp in care alaptase.
Astfel, o femeie care a avut trei copii si care ii hranise la san, in total 31 de luni, a ajuns sa fie protejata de cancerul ovarian in proportie de 91%, comparativ cu o alta, care a alaptat numai 10 luni.
Se crede ca alaptatul previne acest tip de cancer deoarece intarzie ovulatia. Cu cat mai multe ovulatii au loc, cu atat riscul de mutatii ale celulelor crester, marind riscul instalarii bolii.
S-a tot vorbit despre beneficiile alaptarii asupra bebelusului, insa acestea exista si in cazul mamei. Una dintre ele este ace