Oficialii Ministerul Sănătăţii au anunţat sâmbătă că, începând cu data de 1 martie a acestui an, finanţarea din banii publici a spitalelor private va fi sistată. Pentru sectorul privat din sănătate, ministerul de resort aloca circa 10% din buget, procent care va fi direcţionat către spitalele publice, asigurând o finanţare mai bună a acestora. Anunţul făcut de Eugen Nicolaescu a stârnit numeroase intrigi, vocile managerilor unităţilor spitaliceşti acuzând decizia abuzivă şi imprevizibilă a ministerului, decizie ce va trimite în faliment spitalele private.
„Suntem sideraţi de această hotărâre abuzivă şi brutală care va îngropa orice iniţiativă a investitorilor din acest domeniu. Impactul asupra investiţiilor va fi major, tocmai acum când acest segment dădea semne de revigorare, de îmbunăţire a calităţii, de concurenţă reală. Nimeni nu va îndrăzni să investească bani în policlinici, centre medicale, în aparatură medicală scumpă când nu primeşte nici un fel de sprijin. Totodată, cei care sunt pe piaţă sunt condamnaţi la faliment. Rămase fără concurenţă, cel mai probabil spitalele publice se vor confrunta cu o supraaglomerare, astfel că nu văd unde sunt beneficiile acestei decizii”, a declarat dr. Ştefan Puşcaşu, managerul policlinicii şi spitalului Bethesda.
Printre dezavantajele unei astfel de măsuri, Puşcaşu a mai menţionat lipsa opţiunilor pacienţilor asiguraţi sau exodul sucevenilor mai cu dare de mână către centre medicale din afara ţării.
Acesta mai precizează că astfel de hotărâri trebuie luate în colaborare cu medici specialişti, cu cei implicaţi direct în sistem, pentru a se evita implementarea unor decizii fără aplicabilitate.
Oficialii Ministerul Sănătăţii au anunţat sâmbătă că, începând cu data de 1 martie a acestui an, finanţarea din banii publici a spitalelor private va fi sistată. Pentru sectorul privat din sănătate, ministerul de