Ziua Culturii Naţionale a fost sărbătorită ieri la Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia”, printr-o conferinţă publică intitulată „Sensul culturii de la Mihai Eminescu la Nichita Stănescu şi Constantin Brâncuşi”, parte a seriei de conferinţe „Atheneum”, iniţiate de conducerea Direcţiei Judeţene pentru Cultură. „În perioada interbelică, pe această scenă au urcat personalităţi importante, precum Nichita Stănescu, Mircea Eliade, Cezar Petrescu, Simion Mehedinţi. Noi am dori prin aceste conferinţe publice să reînnodăm această tradiţie, astfel încât focşănenii să aibă privilegiul să se întâlnească cu personalităţi ale culturii româneşti actuale”, a spus Florin Micu Iliescu, directorul Direcţiei. La conferinţă au participat elevi, cadre didactice, oameni de cultură, dar şi simpli focşăneni.
Conferinţa, susţinută de poetul, eseistul şi criticul literar Laurian Stănchescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a scos la lumină amănunte puţin cunoscute din viaţa celor trei „titani” ai culturii române. Prelegerea a început cu câteva consideraţii referitoare la viaţa poetului naţional, pe care criticul Stănchescu l-a prezentat în calitatea sa de jurnalist, citindu-l chiar pe Eminescu: „Poezia pentru mine a fost un moft din tinereţe. Ce a contat pentru mine a fost jurnalismul”.
Invitatul a spus că Eminescu era considerat unul dintre cei mai temuţi jurnalişti din Europa, în vremea în care lucra la ziarul „Timpul” şi că personal îl consideră „unul dintre cei mai mari jurnalişti din lume”. „Mihai Eminescu şi Avram Iancu mi se par cele mai înalte conştiinţe ale noastre. Ar trebui să ne păstrăm cu sfinţenie în suflet aceste personalităţi, pentru că dacă o cultură dispare, piere însuşi poporul respectiv”, a spus Laurian Stănchescu. Acesta a dat apoi citire unui articol al său, intitulat „Eminescu şi deşertăciunea perfecţiunii”, în care vorbeşte şi despre faptul că pen