În aceste zile cu temperaturi extrem de scăzute, Direcţia de Sănătate Publică Arad recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.
„Conform datelor centralizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile din Institutul Naţional de Sănătate Publică şi ale Centrului Naţional de Gripă din INCDMI Cantacuzino, în România nu s-a înregistrat nici un caz de gripă confir- mat de laborator, în primele zile ale acestui an. Cu toate acestea, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolii (ECDC) menţionează că în Europa răspândirea virusului gripal a început în ultimele săptămâni ale anului trecut având o tendinţă de creştere. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Belgia, Danemarca, Franţa, Norvegia şi Anglia“, susţine dr. Călin Ardelean, din cadrul DSP Arad.
Având în vedere că intensitatea gripei este în creştere în Europa, Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică Arad, recomandă intensificarea activităţii de vaccinare antigripală a persoanelor din grupele de risc la nivelul medicilor de familie.
Este vorba despre: persoanele care au peste 65 de ani; cadrele medicale din instituţiile specializate în tratarea bolilor cronice (diabet zaharat, astm, boli de inimă); adulţii şi copiii cu boli cardiovasculare, boli ale plămânilor, inclusiv astm; adulţii şi copiii care au necesitat în mod regulat spitalizare sau care au manifestat recurenţa anumitor boli (boli metabolice cronice, boli renale, afecţiuni ale sistemului imunitar, etc.)
„Vaccinul antigripal este cea mai bună metodă de a preveni gripa. Se recomandă efectuarea vaccinării în lunile octombrie – noiembrie, însă nici în lunile decembrie şi ianuarie nu este pr