La inceput de an, bancile nu au operat modificari importante asupra dobanzilor platite la depozite, atat pentru economiile in lei dar si pentru cele in valuta.
Daca la inceputul anului trecut, bancherii au recurs la taieri importante ale dobanzilor platite la depozitele in moneda nationala, ca urmare a reducerii de catre Banca Nationala a dobanzii de politica monetara si a scaderii dobanzilor din piata monetara, in 2013, dobanzile sau mentinut la aceleasi valori ca la finalul anului trecut. Cu o inflatie anuala de aproape 5 procente si o dobanda medie la depozitele pe 3 luni de 5.5 procente, castigul adus de majoritatea depozitelor este unul negativ, dupa ce aplicam si impozitul de 16 procente la dobanda. Pentru cei care au economii in euro, bancile ofera dobanzi bancare medii de 3 procente pentru scadente de 3 luni si de 3.24% la 12 luni, in scadere fata de acum un an.
Dobanzi de peste 7% la lei si peste 5 procente pentru economiile in euro
In continuare avem dobanzi la lei care urca peste 7 procente, disponibile in ofertele bancilor care nu au o cota de piata importanta sau o retea puternica, sau la cele cu capital grecesc. Bancile mari si cu o retea puternica in spate ofera dobanzi mult mai mici, situate in jurul valorii de 5 procente la lei si de maxim 3 procente la euro.
Pentru depozitele bancare la termen in lei dobanda maxima oferita de bancile din Romania a coborat de la 8% cat era la inceputul anului trecut la un maxim de 7.25% pentru scadente la 6 luni, in timp ce pentru economiile in euro, rata dobanzii urca la peste 5 procente. O tendinta tot mai frecvent intalnita in piata, este aceea de a oferi dobanzi mai ridicate clientilor care isi incaseaza salariul sau pensia printr-un cont curent deschis la banca respectiva sau pentru deschiderea depozitelor prin internet banking.
Pe site-ul moneycenter.ro aveti posibilita