Ziua poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu, devenită prin lege şi Ziua Culturii Naţionale, este şi în acest an o zi lipsită de fast. Dacă oficialităţile locale au depus nelipsitele coroane de flori la statuia lui Mihai Eminescu din faţa Teatrului Naţional, puţini clujeni au venit să îi aducă un omagiu poetului. Nici manifestările organizate cu ocazia acestei zile nu sunt numeroase, deşi potrivit legii, pe 15 ianuarie, autorităţile sunt obligate să sprijine material şi financiar organizarea de manifestări cultural-artistice.
După o rugăciune omagială rostită de ÎPS Mitropolitul Andrei Andrecuţ şi un moment poetic oferit de elevii Liceului Teoretic “Mihai Eminescu”, politicieni şi reprezentanţi ai instituţiilor culturale au depus coroane de flori la statuia poetului. Foşti sau actuali profesori de Limbă şi literatură română sau câţiva elevi ai Liceului Teoretic Mihai Eminescu s-au numărat printre cei prezenţi la ceremonia organizată la statuia poetului Mihai Eminescu din faţa Teatrului Naţional.
“L-am purtat pe Eminescu în suflet şi le spuneam elevilor mei, atâta timp cât vorbim despre Eminescu să vină îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, în ţinută festivă, să-l cinstim, să-l onorăm. Profesorii trebuiau astăzi să fie cel puţin cu elevii cei mai buni de la liceele din Cluj, să fie prezenţi să îi aducă un omagiu”, a precizat Reghina Marian, fostă profesoară de Limba şi literatura română. Aceasta a fost printre puţinele clujence care au lăsat la statuia lui Mihai Eminescu o garoafă.
“Eminescu este admirat dar nu mai este citit, în măsura în care era citit de generaţiile mai vârstnice, însă eu sunt convins că interesul pentru Eminescu va fi redeşteptat şi va râmâne în continuare etalonul de aur al culturii noastre naţionale”, a precizat scriitorul Ion Cristofor.
Mai mult sau mai puţin familiarizaţi cu opera geniului poeziei româneşti, elevii cluj