Investiţiile de aproape 100 de milioane de euro anunţate la Cluj în spitale private nu vor fi sistate, chiar dacă Ministerul Sănătăţii nu va mai finanţa, începând din acest an, aceste unităţi.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a explicat recent că măsura este prevăzută în contractul cadru pe 2013, care intră în vigoare de la 1 martie. Drept urmare, toţi banii publici alocaţi spitalelor vor merge exclusiv către unităţile medicale de stat, care vor beneficia astfel de fonduri cu 10% mai mari. Nicolăescu a susţinut că „sectorul public trăieşte din banul public, sectorul privat trăieşte din banul privat. Cred că lucrurile sunt clare, sunt precise, n-avem niciun fel de amestec de nicio natură”.
Altfel spus, dreptul asiguraţilor la Casa Naională de Asigurări de Sănătate de a beneficia de fonduri pentru a se trata în unităţi private va fi îngrădit, iar spitalele private vor fi nevoite să majoreze preţurile practicate. Singura speranţă a acestora este apariţia caselor private de asigurări de sănătate, care vor pune accentul pe calitatea serviciilor oferite de unităţile medicale.
Până atunci, cele două mari investiţii în spitale private din Cluj, Pelican şi Centrul de Sănătate Transilvania, vor continua. „Nu suntem foarte afectaţi de acest anunţ. Cred totuşi că vor aloca în continuare fonduri şi înspre zona privată, dar chiar şi dacă nu ar face-o, nu ne va influenţa foarte tare. Trebuie să trăim şi fără ei, dacă nu vor privaţi, iar planurile noastre de a deschide un spital la Cluj rămân aceleaşi”, spune Maria Cacuci, director financiar Pelicanul.
„Este o decizie absolut ilogică şi sincer nu văd ce câştigă statul, pentru că pacienţii trataţi aici, la spitalul din Oradea, dacă nu vor mai apela la noi, vor merge la stat, deci statul tot va trebui să cheltuiască bani cu ei. Probabil că, dacă se va lua această deciziie, unităţile de stat vor avea mai