Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă demarează proiectul combinatului social: astăzi are loc o primă întâlnire cu o parte dintre disponibilizaţii cooptaţi.
Instituţia va da startul proiectului ce vizează reîncadrarea pe piaţa muncii a 750 de persoane, care au fost disponibilizate de ruşii de la Mechel, aşa cum ZIUA de Cluj anunţa în 2012. Derulat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, valoarea acestui proiect se ridică la 6,4 milioane de euro. Miercuri va avea loc o primă întâlnire a reprezentanţilor AJOFM cu foştii angajaţi ai Mechel care au fost cooptaţi în acest proiect.
Proiectul combinatului social din Câmpia Turzii, care se adresează foştilor angajaţi ai Mechel, va demara oficial începând de luna aceasta. Finanţarea europeană, în valoare de 6,4 milioane de euro, a fost accesată de AJOFM şi vizează două etape. Pe de o parte, 500 de persoane care fac parte din prima tranşă a disponibilizaţilor de la Mechel (începutul lunii ianuarie 2013) vor beneficia de instruirea necesară care să le asigure perspective pentru reintegrarea pe piaţa muncii. Pentru această etapă proiectul derulat de AJOFM prevede 2,4 milioane de euro. Restul sumei, de 4 milioane de euro, va fi utilizată pentru fondarea asociaţiei (combinatul social), sub a cărei umbrelă vor activa 250 de foşti angajaţi ai Mechel.
În scopul funcţionării combinatului social, a fost cooptat şi un partener privat care lucrează cu concernul suedez IKEA. Conform reprezentanţilor AJOFM, combinatul social ar urma să devină funcţional din februarie. Acesta ar urma să funcţioneze prin intermediul unei asociaţii, în care vor activi toţi cei 250 de foşti angajaţi ai Mechel. Fiecare persoană va fi împroprietărită cu 15.000 de euro. Cu bani puşi împreună, oamenii din asociaţie vor putea să achiziţioneze o linie de producţie, astfel încât să poată să îşi onoreze comenzile către diferite firme, în princi