Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, spune că majorarea salariului minim de la 700 de lei la 800 de lei va fi implementată cu acordul FMI, ea fiind deja prevăzută în proiectul de buget pe 2013. Ministrul susţine că impactul va fi unul pozitiv întrucât peste 100.000 de români care lucrează în sectorul privat sunt plătiţi sub acest nivel. Şi reprezentanţii CNIPMMR susţin creşterea salariului minim, dar avertizează că această măsură trebuie corelată cu evoluţia productivităţii muncii, în caz contrar apărând efecte negative majore pe termen mediu şi lung.
“Având în vedere premisele de natură socială şi necesitatea stimulării consumului intern, noi susţinem creşterea salariului minim de la 700 la 800 de lei. Totuşi, trebuie să precizăm că o creştere nominală a salariului minim cu 14,3% trebuie pusă în contextul evoluţiei productivităţii muncii, deoarece - în cazul apariţiei unor decuplări între aceste două elemente - ne vom confrunta cu efecte negative pe termen mediu şi lung, printre care se numără creşterea inflaţiei, scăderea competitivităţii IMM-urilor, dar şi diminuarea exporturilor. Se vor înregistra, totodată, şi o serie de falimente în rândul micro-întreprinderilor, ceea ce va duce la pierderea locurilor de muncă pentru câteva mii de salariaţi, însă creşterea salariului minim în absenţa productivităţii va avea un impact negativ mai ales la nivelul proceselor macroeconomice”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
El a atras atenţia şi asupra unui alt fenomen care poate apărea în cazul creşterii salariului minim fără o corelare a sporirii productivităţii muncii. “Există riscul instituirii, la nivelul firmelor, a practicii redistribuirii unei părţi din veniturile legitime ale salariaţilor performanţi, înalt cal