Cine nu a auzit de Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Elisabeta Rizea, Arsenie Papacioc sau Bartolomeu Anania? La auzul acestor nume ne cutremuram…unii dintre noi stiu de ce, altii nu.. Pentru ca toata lumea sa stie, Asociatia pentru Promovarea Istoriei Romaniei (A.P.I.R) a pus in scena un eveniment teatral unic : “Ne-am dat la caini”!
Alin Panc, presedintele A.P.I.R, a gandit acest spectacol ca pe o piesa de teatru total neconventionala si unica in Romania. “Ne-am dat la caini!” este un tribut adus miilor de intelectuali care au fost torturati in inchisorile comuniste. Piesa scoate in evidenta trairile unor oameni care au devenit sfinti prin suferinta lor prin versuri compuse si memorate in inchisoare de catre cei torturati pentru a-i ajuta sa supravietuiasca, dar si povestiri tulburatoare din inchisorile comuniste. Uitam repede sau ne prefacem ca uitam. Evitam mereu sa ne asumam istoria cu bune si cu rele. Am avut cea mai rezistenta armata anticomunista din lume si, in acelasi timp, am acceptat un sistem politic inuman. Spectacolul nostru nu este teatru documentar. Este doar o motivatie: Sa nu uitam. Amneziile pot fi periculoase.
Premiera va avea loc pe 25 ianuarie 2013, ora 19.00, la sala Dalles, adica o zi inainte de 26- ziua dictatorului Nicolae Ceausescu. Perioada descrisa in piesa este, desigur, anterioara lui, dar, totusi, pentru romani, Ceausescu este simbolul comunismului.
Organizatorii au ales ca loc de desfășurare a spectacolului Sala Dalles din București, un loc in care, in decembrie '89, eroii revolutiei au invins cel mai de temut dusman al libertatii, comunismul.
Scenariul si regia spectacolului ii apartin lui Gavriil Pintilie. Din distributie fac parte: Maria Ploae, Alin Panc, Ion Grosu, Felicia Pinte, Dina Rotaru, Catalin Panaite, Radu Banzaru, Vasile Toma, Catalin Mares. Cine nu a auzit de Constantin N