Larissa Angiletta, o fetiţă de şapte luni din Timişoara, ar fi fost avortată dacă mama nu avea opţiunea de a merge la un spital privat. Femeia a beneficiat de mai multe intervenţii intrauterine, care nu erau posibile la stat şi a plătit un tarif suportabil tocmai pentru că spitalul este finanţat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
„Nu există servicii medicale care să nu fie oferite de spitalele publice din România“, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în cadrul aceleiaşi conferinţe în care a anunţat că de la 1 martie intenţionează sistarea finanţării spitalelor private din bugetul sănătăţii.
Ioana Angiletta, o proaspătă mamă, de 32 de ani, îl contrazice însă pe ministru. „Anul trecut, când eram însărcinată şi fătul a fost diagnosticată cu hidrotorax, medicii din spitalele de stat mi-au spus că singura opţiune în România este întreruperea sarcinii şi că aş putea opta să mă duc la Viena pentru ca fetiţa să-mi fie operată în uter“, povesteşte Ioana, mama unei fetiţe care împlineşte şapte luni, pe 17 ianuarie.
Întâmplător, ea a aflat că, la Spitalul Regina Maria din Bucureşti, ar lucra medicul Hadi Rahimian şi că acesta ar fi singurul din ţară care ar putea realiza intervenţii intrauterine şi i-ar putea salva fetiţa. „După patru operaţii suferite de fetiţa mea cât încă era la mine în burtică, am putut să nasc, evident, prin cezariană. Costul total al intervenţiilor şi al spitalizării mele la Regina Maria a fost de aproximativ 3.100 de lei. Am plătit atât pentru că am dus dovada de asigurat. Dacă nu o duceam, plăteam, probabil, dublu“, spune Ioana.
Ioana nu face parte din categoria celor bogaţi, care îşi permit tratamente în spitale private, ci din clasa mijlocie. Pentru a face rost de această sumă proaspăta mămică a fost însă nevoită să ceară bani de la toate rudele, în condiţiile în care salariul ei ca operator calculator e