Oprirea finanţării de la stat a spitalelor private nu va aduce economii prea mari, întrucât banii primiţi reprezintă 1% din fondurile alocate pentru unităţile spitaliceşti
În plus, spitalele de stat vor fi împovărate şi cu cei care renunţă să mai meargă la privat
Măsura descurajează investitorii din domeniu şi generează o instabilitate ce afectează dezvoltarea operatorilor privaţi
Măsura anunţată de ministrul Sănătăţii privind oprirea finanţării spitatelor private din fonduri publice nu va aduce economii prea mari la bugetul Caselor de Asigurări, în contextul în care banii decontaţi reprezintă aproximativ 1% din totalul fondurilor alocate pentru unităţile spitaliceşti.
Astfel, deşi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a declarat duminică seara că se alocă între 6 şi 17% din sumele alocate prin fondul asigurărilor sociale de sănătate unităţilor sanitare publice, specialiştii în domeniul Sănătăţii spun că de fapt procentul este de doar 1%.
"Spitalele private au apărut ca o alternativă la sistemul public spitalicesc. Decontările pe care le face Casa sunt de fapt de 1%. Dacă spitalele de stat vor primi aceşti 1%, ce vor putea face cu ei", a declarat, pentru Curierul Naţional, Eduard Dobre, director executiv al Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Paraclinice - Palmed, referindu-se la faptul că ar trebui să se analizeze modul în care sunt cheltuiţi bani publici în spitale de stat.
Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), a afirmat că procentul este de fapt de sub 1% şi că pacientul nu mai are dreptul de a merge la spitalul pe care îl doreşte. "Prin această măsură nu se vor face economii de 10% aşa cum s-a spus. Spitalele private nu sunt finanţate din bani de la stat, acestora le sunt decontate contravalorile unor tratamente. Din totalul bugetului, aceste decontări sunt