Azi sărbătorim pentru prima dată Ziua Naţională a Culturii. Oamenii de creaţie spun însă că autorităţile nu ar trebui să se limiteze la astfel de evenimente.
Data de 15 ianuarie a fost declarată Ziua Naţională a Culturii anul trecut. Iniţiativa a venit de la un grup de deputaţi liberal-democraţi şi a fost ulterior acceptată de Parlament. Astăzi sărbătoarea va fi marcată cu proiecţii de film, expoziţii, concerte şi alte acţiuni artistice. Pentru această zi, Ministerul Culturii va cheltui 250.000 de lei.
„Scopul acestui eveniment este de a evidenţia că avem nevoie de cultură în fiecare zi. Vom avea activităţi nu doar în Chişinău, ci în toată ţara. De ieri, pe parcursul a trei zile, colectivele din subordinea ministerului merg prin toată republica, pentru a organiza evenimente acolo unde există posibilităţi tehnice şi unde se încălzesc sălile“, precizează ministrul Culturii, Boris Focşa.
„Am rămas în epoca lui Brejnev“
De cealaltă parte, preşedintele Uniunii Teatrale spune însă că de cele mai multe ori, evenimentele culturale au loc în Capitală, şi mai puţin în provincie. „Chişinăul nu este ţara. Când construieşti o casă, pui mai întâi temelia, nu pui deodată acoperişul. Nu era cazul să începem de aici. Trebuia să investim în cultură, să formăm centre culturale, care să includă şcoli de muzică, de pictură etc.“, explică Sandu Grecu.
Regizorul este dezamăgit de politicile din domeniu. „Este o mare tragedie dacă nu s-a înţeles că reforma nu înseamnă teatre noi, festivaluri şi ansambluri, ci ridicarea nivelului de cultură. Nu trebuie să ne aruncăm în festivaluri, ci în reparaţia caselor de cultură, a şcolilor de teatru, în promovarea meşterilor şi a specialiştilor“, adaugă directorul Teatrului „Satiricus“.
Potrivit lui, astfel de practici sunt reminiscenţe ale vremurilor sovietice. „Am rămas încă în epoca lui Brejnev cu case de cultură,