A XXII-a ediţie a Festivalului Literar "Mihai Eminescu" de la Suceava şi-a desemnat câştigătorii. Aşa cum este tradiţia, premiul cel mare i-a fost înmânat câştigătorului la Mănăstirea Putna, loc pe care Eminescu l-a numit "Ierusalimul neamului românesc".
Manifestările din Suceava dedicate celor 163 de ani care se împlinesc de la naşterea celui mai mare poet român, Mihai Eminescu, s-au extins pe două zile.
Festivitatea de deschidere a avut loc la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” din municipiul Suceava, în timp ce premierea s-a derulat la Mănăstirea Putna, loc cu semnificaţii deosebite atât pentru neamul românesc, cât şi pentru Mihai Eminescu.
Marele poet naţional a participat în 1871 la manifestările dedicate marelui domnitor Ştefan cel Mare, care-şi doarme somnul de veci la Mănăstirea Putna. Ulterior, Eminescu a spus despre Putna că este „Ierusalimul neamului românesc”.
Marele premiu naţional „Mihai Eminescu” din acest an i-a fost atribuit eminescologului Cornel Munteanu pentru opera „Eminescu. Polimorfismul operei”, volum care cuprinde patru capitole: „Eminescu. Impactul canonului estetic”, „Polimorfismul operei”, „Eminescologie” şi „Postumitate culturală”.
Cornel Munteanu a scris această carte după doi ani petrecuţi la Universitatea din Cracovia-Polonia. Manifestările de la Suceava au mai cuprins depuneri de coroane de flori la bustul lui Mihai Eminescu, dar şi o vizită la Călineşti-Cuparencu, acolo de unde se presupune că provine familia marelui poet.
Omagierea „Luceafărului” poeziei româneşti a fost organizată şi de Uniunea Ucrainenilor din România, filiala Suceava, ocazie cu care au fost prezentate cântece pe versurile lui Mihai Eminescu, dar şi vernisajul unei expoziţii de medalistică.