Scris de Cristian Horgoș - Studenţii orădeni au simulat luni negocierea intrării de noi ţări în Consiliul de Securitate al ONU.
15 studenti de la specializările de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene şi de la Studii de Securitate şi-au exersat luni abilităţile diplomatice prin concursul «Simulare ONU», găzduit de Biblioteca Universităţii Oradea.
În deschidere, prorectorul Sorin Şipoş a subliniat, printre altele, numeroasele activităţi ale Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, Ştiinţe Politice şi Ştiinţe ale Comunicării. Apoi, decanul acestei facultăţi, Ioan Horga, a propus extinderea concursului de simulare ONU pe plan inter-universitar, prin Asociaţia Română de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene.
Scopul simulării, din câte a explicat asistentul universitar Constantin Ţoca, a fost familiarizarea studenţilor cu procedurile relaţiilor internaţionale.
Subiectul atacat a fost reformarea Consiliului de Securitate al ONU prin adoptarea, după negocieri, a unei Rezoluţii ONU. Am spicuit şi din poziţiile prezentate iniţial, ca bază de pornire a negocierilor.
Factbox: De la studenţii „ambasadori”
Ficuţ Mihaela (Brazilia): Resimţim lipsa reprezentativităţii. E nevoie de lărgire echitabilă. Brazilia e stat de bază în America Latină
Andrei Marta (SUA): Susţinem reforma, dar cu anumite amendamente pentru statele candidate. SUA este cel mai puternic stat şi a dovedit că luptă pentru a oferi pace în lume. Consiliul de Securitate nu trebuie să aibă peste 20 de state membre
Sonia Bodea (Franţa): Consiliul de Securitate să rămână organul decizional pentru menţinerea păcii şi luarea măsurilor pentru siguranţă, conform prevederilor Cartei ONU. Însă numărul de locuri în Consiliu să fie cu puţin peste 20, pentru a se menţine capacitatea de acţiune
Florin Petrişor (India): O expansiune e necesară în