Deşi a avut aparenţele unui dialog deschis cu publicul plătitor de taxe, în realitate prezentarea stării economiei a avut, mai degrabă, scopul de a transmite mesaje către echipa FMI.
Deci, am aflat de la premierul Victor Ponta că guvernul îşi propune să readucă economia în acest an la nivelul din 2008, pierdut în vremuri de criză. Discursul premierului despre starea naţiunii, de inspiraţie americană, a lăsat impresia unui exerciţiu de comunicare al cărui scop este acela de a lămuri cetăţeanul asupra circuitului în economie al banului muncit de acesta. Toată munca ţării va produce 140 de miliarde de euro în acest an. După ce a stabilit cifrele mari, premierul a împrăştiat produsul intern brut pe cap de locuitor, fie el bebeluş, elev sau pensionar, şi a dedus cât produce fiecare român. Hmm...
În discursul economic modern, produsul intern brut per capita este mai degrabă interpretat ca un indicator care descrie, aproximativ, bunăstarea unui popor decât o măsură a productivităţii acestuia. Premierul a urmărit însă în expunere un algoritm riguros, în care, desigur, conta presiunea datoriei asupra fiecărui locuitor, pentru că, nu-i aşa?, datoria e istorică, e moştenită, deci e o fatalitate de care nu este responsabil actualul Cabinet instalat la Palatul Victoria. Algoritmul, nemilos, a descris însă apariţia unor noi datorii: statul încasează, în medie, 2.300 de euro pe cap de locuitor şi cheltuie 2.450 de euro pentru fiecare român, diferenţa - şi asta a rămas neexplicat - o împrumută. Deci va avea şi actualul Cabinet o contribuţie nemijlocită la amplificarea datoriei publice. Prezentarea premierului a inclus şi o redefinire a cheltuielii statului pentru plata dobânzilor asociate datoriei publice. Împărţită şi ea pe cap de locuitor, i s-a spus „pagubă“. Un tuşeu gros, poate era mai potrivit cuvântul „povară“.
Deş