Anul turistic 2012 a fost mai bun, comparativ cu anii trecuţi, dar având în vedere că a fost al patrulea an de criză în turism, a fost în continuare un an greu.
"S-au înregistrat creşteri de aproximativ 5% pentru călătoriile în străinătate, în timp ce, pe plan intern, în special în lunile iulie-august, românii au călătorit cu până la 20% mai mult, pe litoral, hotelierii declarând sezonul estival din 2012 ca fiind cel mai bun de după Revoluţie. Numărul turiştilor străini a crescut şi el cu 10%, dar cu menţiunea că sunt în continuare foarte puţini străini care vizitează România", a declarat, pentru Curierul Naţional, Traian Bădulescu, consultant în turism.
În ceea ce priveşte Sărbătorile de iarnă, majoritatea românilor a preferat să călătorească în ţară, circa două treimi dintre cei care au mers în concediu cu ocazia Crăciunului preferând destinaţiile interne.
Doar 10.000 de români îşi permit o vacanţă de lux pe an. Potrivit lui Bădulescu, în ultima vreme a crescut şi interesul pentru Dubai şi destinaţiile din Extremul Orient, precum Vietnam, China sau Malaezia, precum şi numărul croazierelor, însă numărul celor care îşi permit astfel de vacanţe este în continuare redus.
Doar 10.000 de români îşi permit anual o vacanţă de lux în care să cheltuiască peste 10.000 de euro de persoană, ceea ce reprezintă 0,5% din numărul total al celor care pleacă în concediu în afara ţării, potrivit grupului de agenţii de turism Happy Tour.
Paradoxal, potrivit reprezentanţilor agenţiei de turism, numărul vacanţelor scumpe, de peste 3.000 de euro de persoană, a crescut din 2009 cu 10% pe an.
„Să călătoreşti este cel mai de succes mod de a-ţi cheltui banii. Românii încep să devină călători şi nu turişti, iar motivul pentru care a crescut segmentul vacanţelor de lux este că românii încearcă să cheltuiască banii pe experienţe. Când este frig afară, dacă ai