În perioada 26 noiembrie- 14 decembrie.2012, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Mureş a desfăşurat acţiunea tematică de control privind calitatea, modul de comercializare şi etichetare a alimentelor specifice sărbătorilor de iarnă. Controlul a fost efectuat la 67 de operatori economci, din care 53 cu abateri şi a urmărit produsele: carne preambalată, produse zaharoase, ciocolată şi produse din ciocolată, produse de cofetărie şi produse de patisserie. Au fost verificate calitatea produselor şi modul de respectare a prevederilor legale privind informarea consumatorilor.
Produse expirate
La capitolul calitate au fost verificate aspectele: lipsă documente de provenienţă sau de însoţire a mărfii, starea ambalajelor; încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător; caracteristicile organoleptice prin verificare directă (aspect, miros şi gust, prezenţa corpurilor străine în conţinut, a petelor de mucegai şi a semnelor de alterare; încadrarea în cantitatea netă sau volumul net impuse sau declarate de producător; respectarea temperaturilor de păstrare şi expunere, impuse sau declarate. “S-au constatat abateri la 16 operatori economici, care comercializau: oase garf, costiţă, carne tocată, pulpe de pasăre refrigerate, ciocolată, fursecuri, cornuleţe cu nucă, batoane cu caşcaval, prăjituri asortate, cârnaţi olteneşti toate cu data durabilităţii minimale depăşită, salam expirat cu 5 zile şi tobă fără data limită de consum”, informează CJPC Mureş, prin comisar şef adjunct, dr. Csomoss Miklos Gyorgy.
Abateri prind informarea consumatorilor
S-au constatat abateri la 14 operatori economici, pentru modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare ale produselor existente la comercializare. Principalele deficienţe au fost: informaţiile inc