Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”, fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu susţine că măsura Executivului Ponta de a-i obliga pe învăţători şi educatori să obţină o diplomă de licenţă până în 2018 dacă vor să rămână titulari pe post îi obligă pe oamenii buni, vechi, din sistem să obţină pe cheltuiala lor „o bucată de carton”, favorizând „fabricile de diplome”.
Guvernul Ponta 1 a dat trei Ordonanţe de Urgenţă (OUG) prin care a fost modificată Legea Educaţiei, două dintre acestea fiind aprobate pe ultima sută de metri în luna decembrie. În textul Ordonanţei 92/2012 se stipulează la articolul VI că învăţătorii şi educatorii care nu au o diplomă de licenţă nu mai au dreptul să îşi continue activitatea în funcţiile didactice din învăţământul preuniversitar.
„Educatorii şi învăţătorii încadraţi în sistemul naţional de învăţământ au dreptul să îşi continue activitatea în funcţiile didactice din învăţământul preşcolar, respectiv învăţământul primar pe care le ocupă, cu condiţia absolvirii studiilor universitare de licenţă, în profilul postului, în cel mult 6 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă", scrie în textul ordonanţei.
Contactat de „Adevărul", fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, a spus că „această modificare este în interesul fabricilor de diplome şi nu al elevilor, tot aşa cum a fost şi iniţiativa (respinsă din fericire) a intrării la facultate fără bac şi tot aşa cum este şi iniţiativa bacalaureatului profesional".
Ce părere aveţi de modificarile repetate care au avut loc în ultima vreme în ceea ce priveşte Legea Educaţiei Naţionale?
Cei care urlau că am trecut legea prin angajarea răspunderii după 3 ani de dezbateri o modifică acum pe furiş, prin ordonanţe de urgenţă despre care aflăm când sunt publicate în monitorul oficial. Legea Educaţiei promova şi recompensa valoarea. Modifică