Răspândirea oinei face parte din perpetuarea tradițiilor naționale. Un exemplu demn de urmat este cel al școlii de oină din Gherăești.
Spre exemplu, echipa feminină de oină a Clubului Sportiv Biruința Gherăești, pregătită de profesorul Sebastian Blaj, a susținut, în noiembrie 2012, un meci demonstrativ în comuna Bicaz Chei, în compania formației locale, la care au participat peste 100 de copii din școlile gimnaziale Bicaz Chei, Bicazul Ardelean, Hangu, Gherăești, Tașca și Bicaz. Scopul acestei lăudabile inițiative a celor de la Școala Gherăești – a profesorului Mihai Blaj, în special – este de a populariza sportul național pe o arie extinsă, de a atrage copii către mișcare și sănătate, de a-i rupe de la tentațiile nesănătoase. Primul meci feminin de oină din județul Neamț a fost arbitrat de cunoscutul antrenor Ioan Chifan și de Mihai Blaj. “La meciul demonstrativ a asistat și conducerea Consiliului Județean Neamț, prin președintele Culiță Tărâță, care a apreciat inițiativa antrenorilor din Gherăești, promițând celor prezenți în sală că va sprijini, în continuare, oina din județul Neamț. Menționez că toți profesorii de educație fizică prezenți la Bicaz Chei, cu prilejul Cupei Prieteniei, au promis că vor înființa, în cel mai scurt timp, echipe de oină, de băieți și de fete, la școlile unde lucrează. De altfel, la inițiativa profesoarei Elena Voaedes, în ianuarie 2013, în Bicaz Chei, se va organiza prima ediție a Cupei Unirii la oină“, a afirmat Mihai Blaj.
Două etape ale Cupei Unirii
Vorbele n-au rămas neacoperite de fapte. Sezonul de oină, în sală la acest timp, va fi deschis de întrecerile de la Cupa Unirii. Primul eveniment va fi cel de la Târgu Neamț, la sfâșitul acestei săptămâni, în 20 ianuarie. Atunci se vor desfășura întrecerile băieților din clasele a cincea până într-a opta. “Ne așteptăm la cel puțin șapte prezențe