O altă categorie a celor despre care salariații obișnuiți din CE Oltenia spun că este privilegiată se referă la juriști. Adică la cei 100 de juriști ai companiei energetice. Veniturile lunare ale acestora sunt între 5.000 și 8000 de lei.
Mult discutata uniformizare a veniturilor prin reducerea lor în favoarea celor care provin de la SNLO (actuala divizie minieră), nu este pe placul angajaților din fostele complexuri energetice. Ei consideră că, „în loc să fi dat bani la sport, la Pandurii și la alte echipe, directorii SNLO ar fi trebuit să le mărească salariile angajaților. Acum nu ar mai fi existat diferențe între venituri. De ce să ni se ia din drepturi și să le dea lor? Acum, pe spatele nostru vor salarii mai mari. SNLO este ca piatra de moară pentru CEO ”, declară unul dintre salariații companiei.
„Proștii fac munca inspectorilor sociali”
Frământările din sistem sunt departe de a se fi încheiat, fiindcă nemulțumirile angajaților „de rând” sunt multe și diverse. Ei vorbesc despre numărul mare al juriștilor care se bucură de salarii foarte mari, deși munca lor, de cele mai multe ori, nu se vede. „Mulți sunt plătiți degeaba. Pe lângă salariul de bază, ei mai primesc și sporuri care cumulează 50 la sută din acesta. La fel și inspectorii sociali. Sunt plătiți ca să stea. În mod normal, ar trebui să bată carierele în lung și în lat, dar nu-i vezi să se miște din birou. Se duc proștii în locul lor. La ei este o obligație pe care nu o respectă de ani de zile. Sunt plătiți de administrație pentru această funcție, mai sunt și lideri de sindicat, mai au și firme. Este absolut incorect”, spun salariați din sistem.
Negocieri în loc de grevă
Pe de altă parte, sindicatele FNME au revenit la sentimente mai bune, în sensul că au renunțat la ideea grevei, preferând să anunțe în presă că negocierile sunt cea mai bună cale spre înțelegere. De asem