Dacă celor din segmentul privat, anunţul ministrului Eugen Nicolăescu privind sistarea finanţării pentru spitalele private nu le-a căzut deloc bine, managerii spitalelor de stat spun că măsura este corectă
După ce ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că, de la 1 martie, spitalele private nu vor mai beneficia de „discountul de la CAS”, reacţiile n-au întârziat să apară. Reprezentanţi ai unităţilor sanitare private din toată ţara l-au criticat. Asta pentru că unităţile vor fi afectate - mai mult sau mai puţin. Directorul executiv al Clinicco Braşov, Adrian Teciu, spune că afirmaţia ministrului generalizează anumite aspect din acest segment şi ar trebui „făcută o departajare” între cei care «căpuşează» sistemul, cum spune domnul ministru şi cei care chiar încearcă să facă ceva”. „Noi suntem singurii din segmentul privat care asigurăm urgenţele în domeniul cardiologiei, din judeţul Braşov, dar şi din Covasna. Practic, acceptăm oameni care nu plătesc niciun leu. Se asigură gardă, 24 de ore din 24. În plus, medicii noştri nu lucrează decât la noi, nu avem medici care lucrează şi la stat”, a precizat sursa citată. Dacă unitatea nu va mai primi bani de la CAS, este posibil ca urgenţa să fie închisă, iar preţurile practicate ar putea creşte. „Costurile într-un spital privat sunt mari, dar reflectă calitatea actului medical, care este făcut într-un spaţiu corect amenajat, la standard occidentale”, a mai spus acesta.
Chestionat în această privinţă, Cristian Teodorescu, investitor în Spitalul Sf. Constantin, a declarat doar că „Deocamdată nu fac niciun fel de comentariu”.
De cealaltă parte, însă, managerii de spitale de stat se bucură, pentru că va fi un plus de finanţare, într-un sistem subfinanţat. Asta pentru că ministrul Sănătăţii a precizat că banii care mergeau către privat, vor fi direcţionaţi către spitalele publice.