* Inscripţionarea este gratuită, nu şi aflarea RH-ului ori a grupei sanguine în acest scop
De la jumătatea anului, cardul de sănătate va deveni „buletinul” fără de care nu veţi mai putea primi servicii medicale, spun autorităţile sanitare. După implementarea reţetei electronice, lansarea cardului este următoarea etapă în controlul fondurilor şi transparenţa sistemului sanitar, care se va finaliza prin lansarea dosarului medical electronic.
Cardul naţional de sănătate va cuprinde atât un cod unic, care va dovedi dacă pacienţii sunt sau nu asiguraţi, cât şi date personale ale bolnavilor, care le vor fi de ajutor medicilor de la Urgenţe: persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină, acordul de a dona organe, eventuale boli cronice etc. Toate aceste informaţii vor trebui încărcate pe card de medicii de familie, lucru care a stârnit deja un val de nemulţumire în rândul acestora.
Cardurile electronice de sănătate vor fi obligatorii la fiecare vizită la medic. Când veţi primi cardul de la medicul de familie, veţi răspunde, printre altele, dacă sunteţi de acord ca grupa sanguină şi Rh-ul să fie inscripţionate pe card şi dacă vreţi să deveniţi donator de organe post-mortem. Dacă răspunsul la aceste întrebări e afirmativ, trebuie parcurşi mai mulţi paşi, iar furnizarea acestor informaţii nu este gratuită, deşi pacienţii sunt scutiţi de la plata şi distribuţia cardului naţional (electronic) de sănătate. Astfel că, dacă vreţi ca informaţii precum grupa sanguină, factorul Rh şi consimţământul pentru donarea de organe post-mortem să fie inscripţionate pe cardul electronic de sănătate, atunci trebuie să fiţi pregătiţi să achitaţi peste o sută de lei. Includerea pe card a altor informaţii decât cele menţionate este gratuită. E dreptul tău să refuzi ca toate aceste date sau o parte dintre ele să fie inscripţionate pe cardul tău de sănătate, dar în caz